vrijdag 2 augustus 2024

Mijn "autisme kit"

Afgelopen woensdag zijn Tobias en ik naar Drievliet geweest waar we een superleuke dag hebben gehad. Om het zo leuk mogelijk te maken neem ik tegenwoordig mijn "autisme kit" mee - een aantal voorwerpen waarmee ik mijn dag zo prettig mogelijk doorkom. Een pretpark is namelijk superleuk, maar wel erg overprikkelend. Voordat ik wist van mijn autisme was ik aan het eind van zo'n dag helemaal op, trok me helemaal terug en werd soms zelfs een beetje snauwerig. Door wat kleine aanpassingen hou ik het nu een stuk beter vol.


Wat zit er dan allemaal in mijn "autisme kit"?

  • Mijn autipas. Dit is een pasje waarmee ik kan aantonen dat ik autisme heb. In sommige gevallen mag je dan gebruik maken van een andere ingang voor de attractie, waardoor je de prikkels van het in een drukke rij staan kunt vermijden. 
  • Dextro energy. Als ik te laat eet kan dit mij erg overprikkelen en als ik overprikkeld ben vind ik het weer heel lastig om iets uit te kiezen wat ik wil eten. Door op zulke momenten even snel een Dextro te nemen help ik mezelf weer om daarna wat makkelijker een keuze te maken. 
  • Koptelefoon. Als ik echt teveel geluidsprikkels krijg kan ik eventueel mijn koptelefoon opdoen. (Dit gebruik ik bijvoorbeeld als we met het openbaar vervoer ergens heen gaan)
  • Oordopjes. Een tweede manier waarop ik me wat kan afsluiten voor ongewenst geluid, maar waarmee ik nog wel het gesprek met mijn reisgenoten kan volgen
  • Een fidget cube zodat ik iets heb om mee te friemelen als dat nodig is
  • Rustgevende medicatie 
  • Zonnebril om overprikkeling door fel licht tegen te gaan

Heb ik dit dan elk uitstapje nodig? Meestal niet om eerlijk te zijn. Maar het is wel heel fijn om het bij me te hebben, zodat ik er gebruik van kan maken als het wél nodig is. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)