donderdag 11 december 2014

Besparen op de verwarmingskosten

Wij nemen op zondag altijd de meterstanden van elektra, water en stadsverwarming op. Sander heeft daar excelletje voor gemaakt waarmee ook direct wordt uitgerekend hoeveel geld dit dus kost per dag. En soms komen daar best schrikbarende dingen uit.

Afgelopen week hadden we 1 GJ aan stadsverwarming gebruikt. Dat kwam neer op gemiddeld €3,55 per dag. Ik zag dus direct dat ik te achteloos met de verwarming was omgesprongen. Zo waren we vergeten om hem 's nachts uit te zetten. Hartstikke zonde natuurlijk!

Deze week doen we dus extra ons best om dat te compenseren. Toen ik naar de kerstmarkt was geweest heeft Sander de hele dag de verwarming uit gehouden. En dat was eigenlijk helemaal goed gegaan, dus besloot ik om te proberen of het mij ook lukte. En tot nu toe is dat het geval. Als het af en toe een beetje kil aanvoelt trekken we warmere kleding aan. Ook Tobias krijgt lekker warme kleding aan uiteraard, maar hij is absoluut geen koukleum, hij heeft het overdag nooit koud eigenlijk! Trekt nog steeds regelmatig zijn sokken uit en vanderweek had hij het zelfs voor elkaar gekregen om zijn broek uit te krijgen ;)

Het enige waarbij de verwarming wél aan gaat is als Tobias gaat slapen. Hier beneden is het nog wel te doen qua temperatuur, maar in zijn slaapkamertje wordt het 's nachts steenkoud en daar wordt hij ook echt wakker van! Dus daar mag de verwarming dan 's nachts en na het badderen wel aan, maar ik probeer nu wel beter te bedenken om hem 's morgens ook weer uit te zetten. 

Letten jullie goed op met de verwarming? En wat vinden jullie een comfortabele temperatuur in huis? 

20 opmerkingen:

 1. Wij hebben een thermostaat die we kunnen programmeren, in de avond springt de temperatuur om tien uur naar 15 graden en om zeven uur in de ochtend wordt het huis weer opgewarmd naar 20 graden. In de slaapkamers hebben we thermostaatkranen zodat we per kamer de temperatuur kunnen regelen.Zo vergeet je nooit meer om in de avond de verwarming lager te zetten, gebeurt automatisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons gaat de kachel 's morgens om een uur of 6 automatisch aan en 's avonds om half 10 weer uit. Boven brand de kachel nauwelijks. Alleen de badkamer stook ik warm. En nu het zo koud is gaat de kachel bij de jongste een beetje aan. Net de ergste kou eruit.
  Beneden is het 19,5 - 20 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me echt ideaal! Wij hebben daar ook voor gekeken, maar de loodgieter gaf aan dat het bij ons niet zo'n goed idee was, omdat het beneden veel sneller opwarmt dan boven. En juist boven hebben we de verwarming soms nodig voor Tobias' kamer. (We hebben ook nog eens een houtkachel, dus als we hier beneden de houtkachel aanzetten zou dat betekenen dat de verwarming boven nooit aanslaat). Dus hebben we uiteindelijk voor thermostaatknoppen gekozen. Elke verwarming is nu apart op temperatuur in te stellen :)

   Verwijderen
 3. Ik probeer er wel op te letten maar ben een echte koukleum. Aangezien ik werk als gastouder en het vroeger zo erg vond dat de kinderopvang bespaarde op de verwarming en kinderen het dan vaak koud hadden. Beneden staat de verwarming dus goed aan. Boven niet. 16 graden schijnt de perfecte temperatuur te zijn voor kinderen om te slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben een zelfregelende thermostaat. Overdag op 19 graden en in de nacht op 15 graden. Als we het koud hebben trekken we wat warmere kleding aan of pakken een dekentje op de bank. Heel soms als we het echt erg koud hebben zetten we 'm handmatig omhoog op 19,5 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Overdag als de zon schijnt is het hier zo 21 graden in huis. Meestal staat de kachel op 18 a 19 graden. Ik was altijd gek op warmwaterkruiken, maar eergisteren is de mijne in bed gescheurd met mij eronder. Ik zit nu onder de 2e graads verbrandingen. Gauw weggooien dus! Warme sokken en een dikke trui of vest zijn voor de avond heerlijk. Voir overdag eigenlijk ook wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @jenny Green Teeth: wat enorm vervelend, beterschap gewenst!
   Er zijn ook kersenpitzakken te krijgen, bij reform-winkels zeker wel. Ik heb er een met een labeltje 'fitpit'. Die kun je opwarmen in de magnetron/ oven/ kachel/ verwarming, en is als soort kussentje heerlijk flexibel qua vorm. En: geen risico op brandwonden..!! Wellicht een veiliger alternatief...
   Groet, Tineke

   Verwijderen
 6. Ik heb de verwarming op 12,5 staan, dan slaat hij aan In de kamer (en daarmee ook wel de gang) heb ik de pelletkachel, die brandt wel van 's morgens een uur of 8 tot 's avonds een uur of 10. Ik heb de cv iets van 2 of 3 x 's nachts aan horen slaan, maar dan moet het ook echt wel. Als ik hem lager zet, bestaat de kans op bevroren leidingen en dan ben ik veel verder van huis. Maar in principe zet ik 'm dus nog niet aan om in de keuken warmer te staan ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vergeet de verwarming soms ook uit te zetten, maar in de nacht ga ik dan toch mijn bed uit.Die CV zit bij ons op de vliering en hij maakt zo'n takke geluid als hij zich moet opwarmen. Dan ben je gelijk wakker (althans ik).

  De laatste tijd zitten wij helemaal niet in de bespaarmodus er zijn momenteel andere dingen die meer aandacht vergen (overlijden van mijn zwager en de nasleep ervan) dus ik dacht naar aanleiding van jouw log, laat ik de meterstanden even invoeren om te kijken of wij qua verbruik straks moeten bijbetalen, maar niets was minder waar. We zitten nog netjes onder ons verbruik. Heel mooi dus.

  *gooit zo de droger nog een rondje aan* ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben ook stadsverwarming en werken met thermostaatknoppen op iedere verwarming. In de avond gaat 'ie om 20.00u uit en als het heel koud is buiten om 22.30. In de keuken al iets eerder en dan trekken we het gordijn dicht, wat tussen keuken en kamer hangt. Boven op de slaapkamers staat heel af en toe de verwarming van studerende dochter een half uurtje aan en verder niet. We springen heel bewust met warmte om en ik vergeet nooit de verwarming uit te draaien. Bij het laatste rondje met de hond heb ik de riem nodig en daar heb ik een briefje bij gehangen: VERWARMING!! Dat helpt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij hebben een thermostaat die je kunt programmeren. Nu jongste dochter ook naar school is heb ik het programma aangepast. Temperatuur iets lager. Als ik aan het poetsen ben heb ik het toch wel warm. Ook de rest van de dag iets minder warm. Als het te koud is kan ik altijd handmatig de temperatuur weer wijzigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Voor het wakker worden als het koud is gebruik ik bij mijn dochter een kruik, vind ze heerlijk om tegenaan te kruipen. En die moet je niet vullen met kokend water, gewoon warm water uit de kraan is voldoende. En verder heeft ze heel lang een slaapzak gebruikt. Zeker tot haar 4e. Ze kon 'm prima zelf aan en uit doen, maar bleef lekker warm en sliep beter. Nu vind ik regelmatig dochter in bed, en dekbed er uit, en heeft ze het niet koud blijkbaar.

  Ik verwarm alleen de woonkamer, slaapkamer dochter, en de hal (want daar wordt gespeeld) de keuken, en badkamer hebben niet eens een radiator en in mijn slaapkamer staat het raam 24/7 open.

  Ik verwarm het tot 17 graden in de woonkamer en dat lees ik af aan een bolletjes thermometer. Als ik het koud heb gaat de kachel nog even aan. Wij hebben een moederhaard en daar kunnen geen thermostaatknoppen op, het is gewoon een soort ringleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Toen mijn kindjes nog kleintjes waren ( jeuj wat klinkt dat bejaard zeg) gingen ze in bed met een zogenaamde slaapzak aan, in de zomer was dat een dun katoentje, in de winter een gewatteerde slaapzakachtigding, die je ook hebt met lange mouwen eraan. Ze kunnen zich dan en niet zo makkelijk bloot trappen en indien toch dan hebben ze dat warme slaapzakje nog aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heeft Tobias ook! :) Maar toch wordt hij af en toe nog wakker van de kou. Het is ook echt heeeeel koud bij ons boven af en toe. Ik slaap zelf ook onder 3 deken en dan vaak nog een badjas over mijn voeteneind!

   Verwijderen
  2. Hm vervelend dat hij er wakker van word idd, dan moet je de verwarming wel een beetje aanzetten.

   Verwijderen
 12. Ik zet de thermostaat voordat we op bed gaan op 13 graden. De laatste weken is het meestal tussen de 14 en 15 graden als ik in de ochtend beneden kom. Dan zet ik hem op 16,5 en dat is eerst genoeg voor mij als ik aan het werk ben. Als zoons wakker zijn en het kantoor wordt gebruikt en de verwarming op een slaapkamer aan gaat dan zet ik hem op 17,5 een paar uur later steeds iets hoger. Als ik ga koken staat ie op 18,5. Dan begin ik het fris te vinden maar aangezien we een open keuken hebben vind ik het zonde om dan de verwarming hoger te zetten. Als we gaan eten zette ik hem meestal op 20 graden maar de afgelopen dagen staat ie een halve graad lager. Op het kantoor heb ik een flanellen laken voor de tuindeur gehangen. Daar komt nog een echt gordijn dat ik maak van een gordijn uit ons vorige huis, bij de voordeur komt een gevoerd gordijn. Die is nog in bestelling. Het lijkt wat omslachtig zoals ik met de thermostaat omga. Ik doe dat deels omdat ik snel last krijg van mijn longen als er hete radiatoren staan te branden en aan de andere kant luister ik naar mijn lichaam of het iets warmer moet. Ik draag lekker warme kleding. Ik vind dat heerlijk, een fris hoofd en een warm lijf :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is hier in ons nieuwe huis wel even zoeken naar energiebesparing. Ben er wel achter dat een groot vrijstaand huis wel leuk is, maar qua verwarmen best duur. Ook al krijgt het een B-label qua energie.

   Verwijderen
 13. Mijn verwarming gaat pas aan als we het in huis als fris ervaren. De ene keer is het dan 14 graden en de andere keer is het 17 graden. De verwarming staat dan een uurtje aan en wordt dan weer uit gezet totdat we het weer fris krijgen. Vandaag staat de verwarming op 17 graden en we hebben het warm genoeg met een dekentje over onze benen.

  s Nachts staat de verwarming tussen de 12,5 en 14 graden net hoe hoog de temperatuur is voor we naar bed gaan anders word ik 's nachts wakker omdat de verwarming aanslaat.

  Alleen de verwarming in de woonkamer staat vol open, de verwarming in de keuken, gang, wc staan een beetje open. De verwarming in de badkamer alleen als we douchen.

  Een briefje op de spiegel in de badkamer plakken met 'verwarming uit?' Briefjes werken bij mij goed om dingen te onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. amai da is echt kou lijden hier staat hij overdag op 19 graden en s'avonds op 20 en s'nachts kanhij maar afkoelen tot 17 graden ,wij betalen 380 euro per jaa rvoor gas dus is zo slecht nie tma 16 graden nooit van lijn leven ik ga ni werken om daarna nog i in de kou te zitten en uwe ketel zo hard te laten afkoelen zorgt enkel voor meer verbruik

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)