woensdag 21 januari 2015

Stoppen met pleasen, starten met party-poopen...

Zoals ik al eerder vertelde: sinds kort ben ik bezig om de blog van Mr Money Mustache door te lezen. Zijn blog zet me regelmatig aan het denken en zorgt ervoor dat ik weer motivatie krijg om in bespaar-modus te gaan.

Ik vind het vaak niet moeilijk om mezelf dingen te ontzeggen, maar er is één type situatie waarin ik dat wél moeilijk vind: als er andere mensen door "geschaad" zijn. Zo kan ik prima nee zeggen tegen een gezinsvakantie, maar kan ik geen nee zeggen als mijn moeder voorstelt om met zijn zevenen een huisje te huren bij Landal Greenparks. Ik kan makkelijk nee zeggen als  Sander voorstelt om een duur cadeautje voor mijn verjaardag te kopen, maar ik kan geen nee zeggen als mijn schoonzus voorstelt om met zijn allen een duur cadeautje voor mijn schoonmoeder te kopen.

Toch ben ik sinds begin dit jaar ook bezig om wat vaker nee te zeggen tegen andere mensen. Ik verwacht dat dit ons op jaarbasis al gauw een besparing zal gaan opleveren van €1.200, als het niet meer is! Het is misschien niet altijd even gezellig op korte termijn, maar op de lange termijn zal iedereen er (hopelijk) alleen maar blij mee zijn. We zijn namelijk niet de enige die door dit soort acties moeten interen op hun spaargeld of die andere doelen niet kunnen bereiken doordat ze hun geld elke keer uitgeven aan dure weekendjes weg enzo.

Toch voel ik me stiekem wel een beetje een party-pooper als ik nee zeg tegen dit soort leuke voorstellen van mijn familieleden....
PS: de medicatie lijkt aan te slaan en Tobias' huid ziet er alweer beter uit dan gisteren!! Dus het gaat in elk geval de goede kant op :)

8 opmerkingen:

 1. Ik snap precies wat je bedoelt! Ben zelf nog maar net aan het bijkomen nadat ik durfde te suggereren om de traditie om héél veel geld uit te geven voor het sinterklaasfeest, dat wij met de hele familie vieren, te doorbreken....

  Gelukkig kreeg ik toen ook een bijstander die me liet weten heel blij te zijn dat ik het bespreekbaar heb gemaakt. En wat betreft de andere familieleden...? Ach... tijd heelt alle wonden...! En ik bespaarde zo'n 100 euro aan onzindingen kopen waar niemand echt op zit te wachten.

  Dus... gewoon doen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zeg ja, als het ja is
  Zeg nee, als het moet
  Pak aan als het tijd is
  En doe het dan goed


  Rijmpje voor in een poëziealbum. Maar net zo goed op heel het leven van toepassing.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tegen zo'n schoonzus zou ik zeggen:"sorry da is boven mijn kadootjes budget, het kan misschien net als ik jouw verjaardag oversa, vind je dat goed?" Hahaha, dan piept zo'n schoonzus wel anders.
  Goed idee, en van dat kado-budget, ja dat heb ik echt. Zo kom ik niet in de verleiding te dure dingen te kopen, moet soms wel wat langer zoeken naar iets. Vaak koop ik maanden tevoren ook al iets afgeprijsd of in de aanbieding, wat ik bij die persoon vind passen. Ik heb dus ook een kadootjesla.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonzus pakt het denk ik prima op als ik nee zeg, hoor :) Maar ik heb het nog nooit geprobeerd ;) Althans, tot vorige week dan.... En ze pakte het inderdaad goed op

   Verwijderen
 4. Ja dat fascineert me mateloos, de sociale druk die je voelt om dan toch geld uit te geven dat je niet wilt.
  Goed voornemen, gaat je zeker lukken. Want vaak blijkt dat anderen het prima vinden als je de ongeschreven regels verandert of het bespreekbaar maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed hoor om nee te zeggen. Kijk wat past en kan bij jullie situatie! En als deze besparing je 1200€ oplevert dan is dat weer mooi wat extra spaargeld of aflossing toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil ook echt gaan besparen, we geven zoveel geld uit aan eigenlijk onnodige dingen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De kosten worden tegenwoordig vrij hoog inderdaad. Toch moeten we de belangrijkste dingen niet vergeten in het leven. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...