dinsdag 24 februari 2015

Vraag maar raak - deel 6: over Tobias en opvoeding

Hoe zijn jullie op de naam Tobias gekomen? Was het de mooiste naam van een lijstje namen of is Tobias misschien vernoemd?

Ik vond de naam Tobin heel erg mooi, maar Sander vond dit helemaal niks. Uiteindelijk zei hij toen: zet maar je top 5 op papier, dan kiezen we daar samen een naam van uit. Op deze lijst stond ook Tobias. We waren er toen alsnog nog niet helemaal uit, maar besloten om de naam gewoon te gaan gebruiken terwijl ik zwanger was. En dat voelde eigenlijk al heel snel vertrouwd!! (Ik ben iets te nuchter om te wachten tot we "de perfecte naam" hebben gevonden, ik denk meer dat de naam perfect wordt omdat je hem uiteindelijk aan je kind hebt gegeven en er dus positieve associaties bij krijgt!)

Tobias heeft trouwens ook een tweede naam, Johannes. Dit is een vernoeming naar mijn vader. :) En het is ook handig; als het écht menens is dan kunnen we altijd zeggen “Tobias Johannes! Ga naar je kamer!!” ;)


Ik ben wel nieuwsgierig naar je favoriete activiteiten met de kinderen.

Ik vind het erg leuk om met Tobias te gaan wandelen en lekker buiten op avontuur te gaan. Naar de speeltuin, naar de kinderboerderij, zulke dingen. Als binnenactiviteiten spelen we vaak kiekeboe en pakkertje. Daarnaast zijn we ook dol op Tobias kietelen. ;) Hij zelf lijkt dit ook erg leuk te vinden, aangezien hij ons regelmatig uitdaagt om hem te kietelen :P Maar het leukste vindt hij toch om lekker buiten bezig te zijn, dus we gaan veel met hem wandelen of fietsen.Wat voor soort onderwijs zouden jullie Tobias willen geven ook wat betreft jouw geloof waar jij je weer in verdiept?

We zijn ons nog niet heel erg aan het oriënteren, maar ik heb er natuurlijk wel al over nagedacht. Er zijn hier veel basisscholen in de buurt. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar een katholieke basisschool, gek genoeg. Zelf heb ik namelijk een erge rottijd gehad op de protestantse basisschool hier in de buurt en daarom wil ik liever niet dat Tobias daarheen gaat. En de openbare basisschool die ernaast zit heb ik ook geen goed gevoel bij. Bij die katholieke basisschool heb ik ooit stage gelopen en ik vond dit een heel fijne, warme school.
Daarnaast hebben Sander en ik het gehad over Montesori onderwijs. Dit spreekt ons allebei erg aan. Maar we zijn nog nergens langs geweest dus het is even afwachten nog :)

7 opmerkingen:

 1. Katholieke basisscholen komen er ook goed uit in onderzoeken naar de kwaliteit van het onderwijs. Ik heb ook goede ervaringen met katholiek basisonderwijs van mezelf en onze oudste zoon. Nadat we verhuisden naar een andere plaats moest hij naar een andere school. We kozen toen voor een openbare en achteraf waren we niet blij met die keuze. Onze zoons hebben het daar allebei nooit naar hun zin gehad. Soms is het zo moeilijk om te kiezen. In onze woonplaats van toen waren de christelijke scholen erg streng in de leer. Is verder prima, maar dat paste niet bij onze opvoedingsstijl en ons gezin. De katholieke school was ver fietsen en voor ons geen optie.
  Aan de andere kant heb jij nu nog de tijd om andere ouders te vragen naar hun ervaringen van de scholen. En een school dichtbij betekent ook meestal vriendjes dichtbij. Dat je met buurtkinderen samen op school zit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is altijd belangrijk dat beide partners de naam mooi vinden. Maar dat maakt het wel lastig. Bij mij en mijn man in ieder geval wel.

  Die katholieke school klinkt prettig zoals je hem beschrijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een voornaam moet ook in totaal passen en niet totaal verschillen met die van ouders en achternaam vind ik.

  Ik heb zelf zowel op kleuter- lagere- en middelbare Montessorischool gezeten en vond het fijne scholen, veel vrijheid om zelf te kiezen wat die dag geschikt was om te en veel eigen verantwoordelijkheid. Voor mijn zus was het minder geschikt, die had leiding nodig.

  Of montessorischolen veel veranderd zijn in de loop der jaren weet ik niet, maar de basis zal hetzelfde zijn. Mijn schooltijd ligt al 45 jaar achter me. Mijn eigen dochter is niet naar montessori geweest omdat die ver weg lag en mijn eigen ervaring was dat je na schooltijd niet makkelijk even met vriendinnetje meekon. Dus is zij bij de openbare buurtschool geweest en waren we erg tevreden mee.
  Of het voor Tobias geschikt zal zijn kunnen jullie het beste zelf beoordelen de komende jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hier kunnen we kiezen uit vier zwarte scholen: een islamitische, twee katholieke en een openbare... we hebben eerst overwogen om elke dag drie a vier keer 8 km op en neer te gaan fietsen naar de (twee wijken verderopgelegen en uberblanke) vrije school, maar nu toch besloten gewoon naar de dichtsbijzijnde school te gaan: een van de katholieke. Meer dan de helft van de leerlingen heeft een niet westerse achtergrond, een mooie afspiegeling van onze leefomgeving (daar, vrije school: heemkunde!). De taalachterstanden waar we huiverig voor waren zijn er wel, maar de jarenlange ervaring met grote groepen leerlingen met taalachterstanden maakt dat ze heel goede buitenschoolse programma's hebben voor die leerlingen zodat de aandacht tijdens de lessen gewoon naar de inhoud kan gaan. Doorslaggevend was hier dat alle scholen prima cijfers hadden, en de sfeer op de buurtschool erg goed voelde. Lekker fris nieuw gebouw ook. Bovendien: je kunt altijd nog van school wisselen en heel veel km's gaan fietsen :)
  De grootste zit er nu bijna twee jaar op de peuterspeelzaal en hobbelt al regelmatig mee bij de kleuters, waar ze komend schooljaar mag beginnen. De tweede gaat nu beginnen aan de psz. En wat blijkt: ze hebben het echt heel erg goed naar de zin, ze leren, ze maken vriendjes... Voorlopig blijven we gewoon hier.

  Het is ook 'maar' 'gewoon' school... Thuis kun je ze zelf alles bijbrengen wat je verder belangrijk vind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke namen heeft je zoon. Ik weet niet waar je woont, wat betreft die scholen maar mijn advies is ga overal kijken en sfeer proeven. Ook op die christelijke school. Bedenk hoe lang het geleden is dat je er zelf zat. Het gebouw is hetzelfde maar voor de rest ... Waarschijnlijk zijn er weinig tot geen zelfde leerkrachten meer en is de binnenkant heel anders. Als je Tobias iets van godsdienstige achtergrond wil meegeven zou ik, toch voor PC of RK onderwijs kiezen. Fijne dag, Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke naam, Tobin! Waar komt die vandaan?
  Ik heb zelf op twee verschillende montessorischolen gezeten (gewisseld wegens verhuizing) en heb er ontzettend veel van geleerd. Ik vind werkelijk dat mijn laatste lerares me "kennis en vaardigheden voor het leven heeft meegegeven. Zij leerde me vragen stellen, zelf nadenken, zelfstandigheid en nieuwsgierig zijn. Ik moet wel zeggen dat de eerste basisschool veel minder "Montessori" was dan de tweede en juist van de tweede heb ik veel geleerd.
  Ik ben het met Lot eens dat veel van 'het kind' afhangt, de een past nou eenmaal beter in een andere structuur dan de ander! Geef het tijd en ga proeven! Wisselen kan altijd nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor je antwoord. Leuk om eens te zien hoe mensen aan een naam komen. Soms heb je al jaren een naam in gedachten en soms weet je het helemaal nog niet. Als je kind eenmaal zo heet, is het natuurlijk de mooiste naam van de wereld ;-).

  Met scholen zou ik overal gaan kijken. Ook misschien wat verder weg. Ik kan me voorstellen dat als je zelf geen leuke tijd had ergens je Tobias er niet naartoe wil laten gaan. Montessori spreekt me zelf niet zo heel erg aan, misschien door het 'vrijblijvende' karakter wat het uitstraalt. Maar misschien heb ik dat wel helemaal mis. Succes met kiezen, jullie hebben nog even de tijd, dat scheelt.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...