vrijdag 11 december 2015

Auto: kopen of huren?

Het is alweer anderhalve maand geleden dat Sander voor het laatst auto heeft gereden. Hij heeft toen zijn rijbewijs gehaald en daarna is het er eigenlijk niet echt meer van gekomen om te rijden. Maar dit weekend hebben we dan eindelijk een auto gehuurd en gaan we naar de (schoon)familie in Lelystad rijden. Deels om het rijden een beetje in het systeem te houden, maar ook deels omdat het een stuk praktischer is; er zijn namelijk allerlei werkzaamheden om het spoor en we zouden anders zo´n 3 uur onderweg zijn en moeten logeren. Nu kunnen we het in één dag heen en weer rijden.

Natuurlijk hebben we er ook over nagedacht of het handiger zou zijn om een auto te kopen. Maar nadat we alle kosten eens op een rijtje hadden gezet kwamen we tot de conclusie dat het voor ons niet goedkoper zou zijn. Ons werk is voor beiden goed te bereiken met het openbaar vervoer of met de fiets, dus de auto zouden we daar niet snel voor pakken. Alleen voor reizen die wat verder weg zijn zouden we een auto nodig hebben. Aangezien we dat niet zo vaak doen komt huren voor ons dan goedkoper uit; het omslagpunt ligt bij 8.000 kilometer. Dat halen wij bij lange na niet!


26 opmerkingen:

 1. Heel verstandig om regelmatig te (blijven) rijden. Huren is een prima mogelijkheid en voor de kosten van een auto (afschrijving, reservering reparaties, brandstof, heffingen en verzekeringen) kun je heel wat keren alternatief vervoer regelen. Voor je berekeningsmodel zou ik alle reiskosten bij elkaar optellen (OV, auto huren, fietsenmaker) en dan merk je wel wanneer je op het punt komt dat een auto kopen goedkoper is. En ook dan zou ik zeker meerekenen welk "aanvullend" vervoer je nodig blijft houden als je een auto hebt.
  In de randstad zijn veel vervoersmogelijkheden, op het noordelijke platteland is het hier en daar afzien. Tenzij je van dagtochten houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij ook hoor, huren dan via Snappcar of lenen van onze lieve buurtjes.

  Zit nog te twijfelen over volgend jaar, dan hebben we namelijk sowieso 2 vakanties binnen Europa op de planning staan waarvoor we met de auto gaan. Maar het lijkt erop dat we dan ook gewoon gaan huren

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed van jullie! Op deze manier heb je alleen de lusten en niet de lasten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die 8000 km is voor eenieder weer anders want als je tot midden in de nacht werkt rijd er niks meer.

  Als je eenmaal een auto hebt kun je vaak ook niet meer zonder is zo verdomd handig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een wagen maar gebruiken hem niet zo vaak. Mijn man gaat met de fiets naar het werk, ik doe alle boodschappen per fiets. Enkel als we naar ouders, schoonouders, kinderen en familie op bezoek gaan, hebben we de auto echt nodig omdat de afstanden te groot zijn om met de fiets af te leggen. De auto en een andere manier van vervoer zoeken, is voor ons geen optie omdat ouders en schoonouders nogal ver wonen en via het openbaar vervoer zo goed als niet bereikbaar zijn. Mijn moeder moet ook heel vaak naar het ziekenhuis en wij zorgen altijd voor het vervoer en begeleiding bij de raadplegingen. Ik zie niet in hoe we zonder wagen ons ma naar de consultaties zouden kunnen laten gaan. Ik weet dat onze wagen ons per maand vrij veel kost maar als ouders of schoonouders ineens hulp nodig hebben, is het wel makkelijk om altijd een auto ter beschikking te hebben zodat we hen kunnen gaan helpen.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou voor geen goud mijn auto willen missen. Alhoewel, voor een dikke bak goud natuurlijk wel, dan kocht ik direct een nieuwe ;-) Maar ik woon niet, zoals jullie (dacht ik) in de stad. Dus openbaar vervoer is hier écht niet zo goed geregeld als bij jullie. Bovendien vind ik dat hartstikke duur. Mijn auto kost me nu, naast natuurlijk de aanschaf, in de maand €75 aan vaste kosten, plus brandstof, plus ongeveer €400 in het jaar aan onderhoud/bandenwissel e.d. Dat is het me wel waard. Er zit bij mij ook wel een grens aan, ik zou echt nooit honderden euro's per maand aan een auto willen betalen. Of kunnen, nu in ieder geval niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een auto kost toch echt wel 200 euro per maand(en dan heb je kleintje),je vergeet waarschijnlijk het duurste van alles afschrijving.

   Verwijderen
  2. Mijne zit op ongeveer 100, mijn vorige zelfs maar op 50 incl onderhoud, maar dat was idd een kleintje. Afschrijving heb ik er dan idd niet in meegenomen. Die kosten vind ik ook wel watdubbel; wil je perse hetzelfde of meer, dan moet je dat opzij zetten, maar ik had van de restwaarde van mijn vorige ook prima een andere kunnen kopen. Eenmaal gekocht is het geld voor mij weg en moet ik weer opnieuw gaan sparen.

   Verwijderen
 7. Wij verhuren onze kleine, zuinige auto al sinds 2013 via SnappCar. Juist voor mensen die af en toe eens een auto nodig hebben, is het ideaal. De (ver)huurders zijn gecreend en de kosten zijn laag. Zo vragen ze geen borg. De auto is WA casco verzekerd via SnappCar. Kijk maar eens op hun site. Groet, Barry

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Afgezien van de kosten, is het wel heel belangrijk om rijervaring op te doen. Je leert pas autorijden na je rijbewijs halen. Met een paar keer huren doe je niet veel ervaring op. En geloof me, er zit wat op de weg tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Groot gelijk! Een eigen auto is een enorme kostenpost en als je 'm voor het werk niet nodig hebt...... Wel heerlijk als je zo'n flinke afstand met de auto kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel benieuwd hoe dat werkt eigenlijk.. een auto huren ? ooit eens gekeken op zo'n verhuur site en zag alleen de huurprijzen, maar niet hoe het werkt.. moet je de auto zelf halen voor dat huurbedrag of hoe werkt dat ? (sorry.. nog nooit gedaan.. maar af en toe een extra auto lijkt me wel heel makkelijk....:p)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet ze zelf ophalen, grote verhuurders zoals bv Her.tz hebben wel een brengservice maar daar betaal je dan ook dik voor, zij moeten tenslotte 2x 2 auto's met personeel inzetten of een auto-trailer. Daarbij moeten er allerlei papieren getekend en gekopieerd worden dat is ook veel practischer op kantoor, zeker als je een auto weigert omdat hij bv niet schoon is (komt gelukkig zelden voor), of omdat er toch geen winterbanden onder zitten terwijl je die wel nodig hebt.
   Je moet ook vooraf betalen: borg, huurbedrag en extra km (altijd ruim schatten daarom) en dat wordt verrekend bij inleveren. Met een credit card is dat het handigst, dan ben je niet gelijk 300 euro kwijt voor een dagje auto huren, die je niet die dag gelijk weer terug krijgt.
   Grote voordeel je kunt een auto op maat huren.
   Zelf heb ik private lease wat niet anders is als een zeer lang lopend huur contract. Bevalt tot nog toe erg goed.

   Verwijderen
  2. niet te doen dus voor een dagje weg met kinderen.. ;) kan daar onmogelijk smorgens vroeg al komen met autostoeltjes en meerdere kinderen.. ;) dan nmoet je m al huren voor 3 dagen om dag ervoor op te halen en dag erna terugbrengen (en dan ook vaak gewoon aan t werk en dus geen tijd) helaas precies zoals ik dacht ;)

   Verwijderen
 11. Wij gaan verhuizen om zonder auto te kunnen kunnen. Ergens komen kost nu altijd 1 uur of (veel) meer, omdat we ver van n station wonen (16 km= 1 uur bus). En bij ons is er geen deelauto voor efkes-huren te vinden. Dus we hebben een auto voor de deur. Die rijdt ca. 10.000 pj. Dus we kunnen vast zonder. Maar met dit huis willen we dat niet. Tja,

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Geef jullie groot gelijk. Als je je auto niet perse voor je werk nodig hebt en werk ed. goed te bereiken is via OV en met de fiets, hadden wij er ook geen. Jullie kunnen nu mooi dat geld besparen en dat je voortaan een auto kunt huren voor grote(re) afstanden en evt. voor de zomervakantie, is toch fijn en handig.. Tevens houdt Sander zo zijn rijvaardigheid op peil.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. hoe werkt het al je zo'n huurauto in de prak rijdt? ben je dan niet extreem veel meer geld kwijt dan bij een eigen (oudere) auto? onze auto kost per maand €21 verzekering, 40 wegenbelasting, 150 benzine en per jaar gemiddeld 300 onderhoud (over de laatste 5 jaar). Daarvoor kan man 3 dagen per week met de auto naar zijn werk, en wij als gezin overal naartoe (vooral in straal 10 km, en gem. 2x per maand 150 km retour buiten de regio). geen idee wat het met OV zou kosten, maar voor die 236 euro per maand pieker ik er niet over om met de bus/trein te gaan kloten...

  terloopse opmerking die misschien niet leuk is: mensen die na hun rijbewijs te halen maar sporadisch rijden worden doorgaans geen betere chauffeurs... je moet regelmatig rijden om echt te leren rijden, dus alleen al daarom zou ik zeker een jaar of twee een auto nemen en gebruiken. Daarna kun je het 'onderhouden' met af en toe rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vergeet een belangrijke kosten post: aankoop/vervanging/afschrijving net hoe je het wilt noemen.
   En nee je hebt bij een ongeval geen extreem hoge kosten. Je kunt het eigen risico afkopen, de gewone verzekering zit bij het huurcontract in. Bij schade betaal je alleen het eigen risico dat je hebt afgesproken.
   Ik heb mijn priveate lease (is langdurig huren) nog net niet totall loss gereden en heb liet meer dan mijn eigen risico hoeven betalen, ook mijn maandelijkse lease premie is niet omhoog gegaan, dat gebeurt pas als ik binnen een jaar nog een schade rij.

   Verwijderen
  2. en die private lease incl. afkopen eigen risico kost?

   Verwijderen
 14. Oww, ik zou echt onze auto's niet willen missen! Ja, we hebben er twee ;) Man gebruikt er sowieso 1 voor zijn werk en ik heb er 1 voor de deur staan. Ik vind het een van de luxe dingen waar ik niet op bespaar, ideaal om overal heen te willen wanneer ik dat wil!
  Ik leerde pas echt autorijden toen ik regelmatig reed nadat ik mijn rijbewijs haalde, dus ik hoop dat Sander het een beetje bij kan houden. Anders misschien een keer een auto bij familie lenen om te "oefenen"? Ervaring krijg je alleen op de weg... en ik "moest" van mijn examinator vooral alleen gaan rijden. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Helemaal eens met deze terloopse opmerking. Een rijbewijs hebben betekent nog lang niet dat je een goede chauffeur bent. Ervaring is de beste leerschool. Mijn oom is rijinstructeur en bevestigt dit regelmatig.
  Persoonlijk vind ik het hebben van een auto een luxe waar ik slecht buiten kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Via Mywheels en snapcar kan je de auto s van je buurtgenoten huren, waarbij de verzekeringen zowel voor huurder als verhuurder goed geregeld zijn. Werkt met name in de grotere steden prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik fiets en OV. Voordat OV moet je de tijd nemen/hebben, en wat lekkers mee voor onderweg voor als het fout gaat.En dat gaat het, daar moet je gewoon rekening mee houden. Soms balen, een reis van 9 uur in Nederland vind ik belachelijk, maar goed, met gezellig gezelschap prima te doen. Ik ben wel blij met de Flixxbussen,hoop dat ze snel in de buurt gaan rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Toch is het wel een risico om geen auto te hebben. Je bent nu wel altijd afhankelijk bij verdere reizen van het openbaar vervoer. Ook of er auto beschikbaar is , is maar de vraag.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik heb mijn brommobiel gekocht ben erg blij dat ik dit heb gedaan

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zelf woon ik in een dorp. Dus kan niet zonder auto. Er rijdt wel openbaar vervoer maar niet zo heel vaak en soms met vervelende aansluitingen. Dus heb sinds kort een kia picanto gekocht en ben daar zeer tevreden mee. Lekker zuinig en licht op de weg.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...