maandag 9 oktober 2017

Van 3 naar 4 jaar: financiële veranderingen

Over een paar wordt Tobias 4. Dit betekent best wel wat op financiëel gebied. Een aantal dingen worden goedkoper, maar er zijn ook dingen die duurder worden. Ik heb een aantal van de financiële veranderingen op een rijtje gezet.

Van peuterspeelzaal naar school

Tobias zit nu op de peuterspeelzaal. Dit kost ons ongeveer €150 per maand. Als hij straks naar school gaat, gaan we €50 schoolgeld betalen....Per jaar! Een 'besparing' van €1.750, dus!
Omdat Tobias deze maand gaat wennen op de basisschool hebben we in Oktober nog maar 2 keer per week peuterspeelzaal in plaats van 3 keer. Hiermee besparen we €50, dus het schoolgeld voor het eerste jaar kunnen we daar dan direct van betalen. Hoppa! ;)

Van peuterzwemmen naar zwemles

Peuterzwemmen is straks ook over. Vanwege de hoeveelheid water in onze directe omgeving gaat Tobias direct op zwemles als hij 4 is. Waterwennen kostte €24,50 per maand. De gewone zwemles gaat €56,70 kosten. In totaal dus €386 méér per jaar.

Openbaar vervoer niet meer gratis

Vanaf 4 jaar is het openbaar vervoer in onze regio voor kinderen niet meer gratis. Wel krijgt Tobias nog korting tot hij 11 is. En aangezien hij inmiddels leert fietsen hoop ik weinig gebruik te maken van het openbaar vervoer. Ik schat maximaal €10 per maand uit te gaan geven aan openbaar vervoer. (En dat is een ruime schatting, waarschijnlijk is het minder, omdat hij doordeweeks op school zit en in het weekend gebruiken we ook weinig OV eigenlijk!) En natuurlijk sowieso de kosten van €7,50 om een eigen OV-chipkaart aan te schaffen.

Efteling niet meer gratis

Ook voor de Efteling zullen we vanaf 4 jaar moeten gaan betalen voor Tobias. Gelukkig gaan we hier niet maandelijks heen, dus dat zal wel meevallen qua kosten, maar het schoot gewoon opeens in mijn gedachten.... ;)


Er zullen vast nog wel meer financiële verrassingen komen,maar dat zien we dan wel weer. Ik ben in elk geval erg benieuwd :)

Wat waren bij jullie de grootste veranderde kostenposten toen je kind naar school ging? 

8 opmerkingen:

 1. Het werd inderdaad een stuk goedkoper toen ze 5 werd, qua kinderopvang.

  Met zwemles is ze pas recent begonnen. Een vierjarige en ook een vijf- of zesjarige met of zonder zwemdiploma, moet je gewoon superviseren als er water in de buurt is. En nu ze fysiek sterker en leergieriger is en zich beter kan concentreren gaan die zwemlessen als een speer. En dat scheelt een hoop gedoe!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind zwemlessen geen gedoe, dat scheelt weer. En natuurlijk superviseren we hem, hij is in principe altijd in zicht als hij buitenspeelt. Echter denken de meeste ouders dat ze hun kids voldoende in het oog hebben,maar een ongeluk zit in een héél klein hoekje bij kinderen. Dus voor mijn eigen gevoel vind ik het heel fijn als ie vroeg begint met zwemles. Dat het dan wat langer duurt kan me eigenlijk niet zoveel schelen.

   Verwijderen
  2. Dat gedoe komt nog wel - het gaat je vanzelf tegenstaan op pokketijden, als je kind al moe is, in dat zweterige zwembad, als je er een jaartje mee bezig bent. :)

   Maar met veel water in de buurt snap ik de keuze wel. Deden wij ook met overal water in de straten. Inmiddels is ze 10 en ben ik zwanger van nr. 2. En bedacht ik me toevallig deze week dat we dat ook allemaal weer mogen doen. AAAAAH :)

   Verwijderen
  3. peuterzwemmen is idd heel wat anders dan een kind wat ook nog 5 dagen naar school gaat, daar bekaf van is etc. ;) maar het is idd erg belangrijk dus we hebben t er zeker voor over hoor! (en heb t geluk dat ik er met mn werk geen tijd voor heb als gastouder met alleen flexkindjes heb ik geen vaste dagen vrij.. dus man mag het doen.. ook omdat hij met de auto is die we toch al nodig hebben voor de zwemles.. dus ik hoef maar heel soms)

   Verwijderen
 2. Hier ook blij met het verdwijnen van de peuterspeelzaal kosten. Daar tegenover inderdaad zwemles en betalen voor uitjes die tot 4 gratis zijn maar dat doen we toch niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aangezein wij in dezelfde stad wonen ben ik heel benieuwd waar Tobias "echte zwemles" krijgt vanaf 4 jaar. Wij willen onze dochter ook snel nadat ze 4 is geworden op zwemles doen...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bji ons ook de overstap van psz naar school, qua kosten dus. psz kostte nette 45 per maand oid en school iets meer dan bij jullie omdat we ook de zwembus meebetalen.. jongste kost nu 100 euro afgerond en de oudste 55 (geen zwembus meer.. ze zwemmen in groep 1/2/3)

  wij begonnen pas met 5 jr met zwemles dus de jongste is nu net begonnen. oudste is al een tijd klaar. hier kost dat 43 euro per 4 lessen (1 per week)

  oudste ging vanaf 4 jr gelijk bij scouting, dit koste 11 euro per maand. heel betaalbaar dus
  jongste durft/wil nog niets dus heeft afgelopen jaar nog niets gedaan qua clubjes. dit jaar hebben we hem opgegeven voor kaboutersport. is van een lokale stichting die veel workshops, sportlessen, sport bso enz organiseert. kaboutersport is elke week een andere les van diverse verenigingen om zo kennis te maken met allerlei sporten. kost 20 euro

  dochter daarentegen, bijna 8, wil nu toneelles gaan volgen.. dit wordt door een toneelschool gegeven op diverse scholen. ook op onze school (dus wel handig, bekende lokatie en gelijk na schooltijd) dit kost echter 175 euro per jaar.. maar ja als ze t maar leuk vindt.. (en dan wel verplicht de 21 lessen afmaken :p ) ze heeft al gym geprobeerd maar dat werd na een half jaar saai.. en in t zomerseizoen volgt ze skeelerles.. 40 euro per jaar.. zo zijn er veel bedragen die steeds wisselen... ;) zeker met 2 kids. al met al een finke omschakelijk idd maar ze worden ook langzamerhand zelfstandiger ;) ook wel fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik heb sinds deze week voor dochter een eigen ovkaart met een NS kind account. Daarbij krijgt ze ook korting bij veel andere vervoerders en ook bij onze busvervoerder. Normaal kocht ik een kinderkaartje voor €1 per keer, maar dit kost nu €0,90 per keer. Geen grote besparing, maar het is echt veel makkelijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...