woensdag 28 november 2018

Schoolarts en privacy

Vorige week kregen we een email van school met daarin het verzoek om contact op te nemen met het Centrum Jeugd en Gezin voor een afspraak met de schoolarts. Normaal gesproken wordt iedereen daar automatisch voor uitgenodigd op het moment dat een kindje in groep 2 zit, maar door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) mag school geen gegevens meer aanleveren bij het CJG, waardoor iedere ouder nu zelf een afspraak moet maken.

Al ben ik het ermee eens dat gegevens beschermd moeten worden, toch vind ik dat we hier nu wel een beetje in doorslaan. Ik voorzie dat een groep kinderen hier de dupe van gaat worden. Kinderen kunnen nu volledig uit het oog verloren worden door het CJG. Sommige ouders op Tobias' school zijn de Nederlandse taal niet goed machtig en zullen er dus tegenaan lopen dat ze nu nog eens een extra stap moeten zetten om een afspraak te maken. Sommige andere ouders nemen het niet zo nauw met dit soort dingen en zullen het wellicht laten schieten; zowel school als het CJG heeft hier dan geen flauw idee van. Dit zijn soms ook kwetsbare kinderen die er veel baat bij kunnen hebben als dingen gesignaleerd worden door een kinderarts.

Ik ben dus ook best wel benieuwd of dat dit effect zal gaan hebben op de hoeveelheid kinderen die uit beeld raken bij CJG. Niet dat het mijn pakkie an is, maar het zette me wel aan het denken...

7 opmerkingen:

 1. Wees maar niet bang dat er kinderen niet gezien worden. Kinderen die niet naar schoolarts gaan, of geen afspraak maken, krijgen een sterretje/vlaggetje/gele kaart bij de gemeente, na nog een gele kaart kan een melding bij Veilig Thuis ingezet worden.
  Je moet voor de grap eens de vragenlijsten lezen met vragen die ze je kind stellen als er een schoolartsbezoek is waar je niet bij bent. Schandalig gewoon.Owja, die antwoorden worden jaren en jaren bewaard, soms tot 40 jaar....schoolartsenbezoek(en consultatiebureau) was een enorme inkomstenbron wat data betrof.
  Hopelijk gaat dat veranderen met de nieuwe privacywet.
  Radar heeft er een paar keer aandacht an besteed, misschien zinvol je wat meer in te lezen wat nou eigenlijk de bedoeling van die bezoekjes is. Het is niet omdat zo Tobias zo lief vinden,hoewel hij vast lief is hoor.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nog nooit met de kinderen bij de schoolarts geweest, wel bij het cb en sar vond ik wel nuttig. Maar de schoolarts, nee hoor. Als er wat is ga ik wel naar de huisarts. En de kinderen staan al onder controle bij diverse artsen in het ziekenhuis, vond daardoor de schoolarts niet nodig. En heb daar ook nog niks van gehoord dat het wel moest toen ik ze af meldde voor de afspraak.
  Want het is in groep 2 en groep 7 en de eerste op het VO dat ze naar de schoolarts kunnen.

  Groet Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier gaat het nog gewoon via school. Toestemming moeten geven voor van alles incl schoolarts. Wij gaan overigens wel zelf mee naar de afspraak. Geen denken aan dat iemand mijn 6 jarige gaat onderzoeken en bevragen zonder mij erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal mee eens met je verhaal,was voor ons ook reden om vooraf te zeggen dat onze kinderen niet naar de schoolarts gaan op school.
  Vindt veel vragen op het formulier suggestief,en jongste was te licht maar loopt al jaren voor controle bij een kinderarts,maar toch iedere keer er het er weer over hebben.
  Werd bij de middelste gevraagd (waar wij niet bij waren) hebben papa en mama weleens ruzie?
  Echt te bizar.
  Vindt dat de meeste ouders prima zelf de opvoeding aankunnen ,en bij twijfels over bijv. gezondheid gewoon een afspraak bij de huisarts maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daantje bedoelt juist de kinderen die dus niet zo gemakkelijk bij de huisarts/kinderarts terecht komen. Pas na veel aandringen van mijn partner ging de buurman met zijn dochtertje naar de huisarts en ze moest meteen opgenomen worden, bijna helemaal uitgedroogd. Goede schoolartsen kunnen wel inschatten hoe de ouders/verzorgers met de “problemen” van hun kind omgaan en een goede schoolarts zal nooit of te nimmer impertinente vragen aan een kind stellen.

   Verwijderen
 5. Grappig dat je dit zo ervaart, Daan. Als iemand die vroeger zelf hysterisch huilend van de schoolarts is thuisgekomen, echt helemaal overstuur, ben ik groot voorstander van deze ontwikkeling.

  Een hoop ouders weten niet eens dat dit soort afspraken niet verplicht zijn! Dat is toch best vreemd?

  Ik ben bovendien van mening dat CJG kinderen niet in het oog BEHOORT te houden. Dat is hun taak niet. De overheid dient hulp te bieden op aanvraag, niet op voorhand...

  Wijlen President Ronald Reagan zat er niet naast met zijn uitspraak dat de engste woorden zijn: "Wij zijn van de overheid en we zijn hier om te helpen."

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En die kindjes wiens ouders niet het beste met hen voor hebben? Die dat soort bezoekjes zelfs liever mijden? De kindjes die enorm gebaat zouden zijn bij die vreemde die dingen zag die anders verborgen blijven?

  Kijk soms even verder dan je eigen veilige wereld.

  Ik snap eerlijk gezegd niet waarom je hysterisch bij een schoolarts vandaan zou moeten komen. Maar dat terzijde.

  Ik hoop voor alle kwetsbare kindjes dat ze daarmee niet meer in de vergetelheid raken.

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...