vrijdag 27 november 2020

De feestmaand op school

 Vandaag kreeg ik een email van de directrice van Tobias' basisschool over de feestmaand en in welke vorm ze dit gaan gieten vanwege corona. Helaas is het dit jaar zo dat de ouders er totaal niet bij betrokken kunnen worden vanwege corona. 

Nu moet ik wel zeggen dat ik de feestmaand normaal gesproken best wel een beetje too much vind, zowel voor mezelf als voor een hoop kinderen. Eerst Sinterklaas, dat vind ik altijd nog wel leuk. Maar naarmate dat 5 december dichterbij komt merk je wel aan een hoop kinderen dat ze echt nerveus worden van alle spanning die rondom de goedheiligman hangt.

Daarna, als net de rust weer een beetje terugkeert, komt dan kerst er nog weer overheen en dat vind ik altijd wel wat veel worden; de hoeveelheid emails en opdrachten die ik normaal gesproken in november / december krijg van school is bijvoorbeeld echt bizar... Soms een beetje teveel om te onthouden. Elke dag wel weer een email over een sponsorloop, lootjes die verkocht worden voor kerst, de manier waarop het kerstfeest in de kerk wordt gevierd, verzoeken om te helpen met versieren, meerdere mails over het kerstdiner, de glazen potjes die mee moeten worden genomen om een waxinelichtjeshouder in te maken etc, etc. Het is een leuke tijd, maar ook een drukke tijd. 

Dit jaar is het tot nu toe heerlijk rustig. Misschien barst het straks alsnog los, hoor, maar ik denk het dus niet. En stiekem vind ik dat ook wel even lekker.... Ondanks dat ik het tegelijk ook jammer vind voor de kinderen dat een hoop van de activiteiten niet doorgaan. Maar ik ben er echt van overtuigd dat de kinderen daar een stuk soepeler zijn dan wij als volwassenen, en dat het voor een hoop kinderen eigenlijk óók wel goed is om wat meer rust in de tent te hebben na Sinterklaas en niet direct weer door te moeten voor het volgende feest. 


Hoe staan jullie hierin? 

5 opmerkingen:

 1. Volgens mij missen de kinderen niks: ieder beetje extra is al genoeg.
  Zelf mis ik het totaal niet, al die extra mails van school met onmogelijke verzoeken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Van rond kerst kan ik me niet herinneren dat er heel veel gedoe was. Wel voor de zomervakantie maar zoveel als jij opnoemt echt niet. Ik heb het wel over bijna 40 jaar geleden. Ben regelmatig blij dat ik mijn dochter niet nu moet opvoeden. Zoveel druk van alle kanten.

  Dochter heb ik al ruim 2 maanden niet gezien en ben bang dat het nog wel 2 gaat duren, ze wonen in Belgie en er is net een persocnferentie geweest en daar is het vrij streng rond kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het ook veel (te) makkelijk(er) is geworden door emails. Dingen waar vroeger de schoolkrant of een brief voor moest worden geprint, worden nu met 1 druk op de knop verstuurd. Als het zo makkeljk is, kijk je ook minder kritisch of iets wel echt moet worden gestuurd....

   Verwijderen
 3. Ik hoorde van een bekende die schoolleider is, hoe zalig de rust in school is, zonder rondlopende ouders! Misschien moeten beide partijen nu ervaren, dat een beetje minder beslist niet ten koste van de kinderen en van de sfeer op school hoeft te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik me voorstellen. Ik mis opzich het contact met de juffen niet heel erg, dat is goed geregeld. Maar ik mis wel een beetje het contact met de andere ouders. Normaal sprak je elkaar veel vaker

   Verwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)