maandag 16 november 2020

Oude dagboeken: wat doe je ermee

 Een paar weken geleden zijn wij begonnen met een groot klusproject: onze slaapkamer verbouwen. De slaapkamer hadden we sinds we hier 8 jaar geleden heen zijn verhuisd niet veel aan gedaan; er stond nog een oude ingebouwde kast met grote rookspiegelglazen erin. Een verschrikkelijk ding met onwijs veel hangruimte, terwijl wij eigenlijk vooral opvouw-kleding hebben. Bovendien liep het schuifdeursysteem voor geen meter meer, dus was het elke keer weer een geworstel met de deuren. Kortom: de kast hebben we er nu uit gehaald. 


In de kast lag vooral kleding, maar ook kwam ik daar mijn oude dagboeken tegen. Ik denk dat ik ongeveer 15 was toen ik ben begonnen met schrijven. Helemaal zeker weet ik het niet, want helaas was ik destijds nog niet zo bezig met jaartallen, dus in welk jaar ik precies schreef vind ik soms lastig te achterhalen. 


De afgelopen weken heb ik dus af en toe wat door oude dagboeken gebladerd en stukjes gelezen. Soms best leuk, soms ook wel eens confronterend en genânt om terug te lezen hoe ik me destijds voelde. En met de huidige wetenschap dat ik PMDD en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis heb is het soms ook wel interessant en kan ik bepaalde dingen nu wel veel beter plaatsen dan vroeger. 


Nu ik de dagboeken weer een beetje heb doorgebladerd vraag ik me wel een beetje af wat ik ermee wil. Ik heb zo'n 10 dagboeken volgeschreven. Daarna ben ik overgestapt op bullet journals en inmiddels schrijf ik in een app genaamd NiceDay, wat ook erg prettig werkt. Maar ik ben er dus nog niet over uit of ik die oude dagboeken wil bewaren... De ene kant zegt; weg ermee! Maar een andere kant is bang dat ik er spijt van ga krijgen als ik ze wegdoe. Tot nu toe heb ik ze altijd bewaard; ze zijn al 2 keer meeverhuisd en komen eigenlijk alleen tevoorschijn op momenten zoals een verhuizing of verbouwing. 


Ik ben er dus nog niet helemaal over uit wat ik ermee wil gaan doen. En ben benieuwd of er meer mensen zijn die een dagboek bijhouden of hebben gehad? En wat heb je met de oude dagboeken gedaan?  

7 opmerkingen:

 1. Ik heb een kastje met allemaal doorzichtige plastic bakken, gevuld met dagboeken, post, foto’s e.d. en kasboeken! van verschillende periodes uit mijn leven. Is een soort overzichtelijk handig archief geworden. Voor als ik ooit vegeetachtig word:) maar ook voor als mijn zoon later misschien vragen over zijn moeder heeft. Ik zie mijn dagboeken, hoe genant soms ook, als een ontwikkelingslijn die met name nu ik een stuk ouder ben toch wel heel leuk is om bewaard te hebben. Ik zou dus zeggen, bewaren die boeken! Weggooien kan altijd nog. Groetjes Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nooit dagboeken gehad. Wel heel lang een paar liefdesbrieven van een jeugdvriend, en waar ik nog steeds contact mee heb, bewaard. Bij verhuizing 6 jaar geleden had ik ze na 40 jaar bewaren gefotografeerd en in een beveiligd bestandje op harde schijf gezet. Waarschijnlijk zal ik ze nooit meer lezen, maar vind het wel fijn te weten dat het wel zou kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed om over na te denken.
  Samen met wat vriendinnen,allen alleenstaand, hebben we het daar eens over gehad. Dagboeken, we wilden niet dat familie dat later zou vinden(soms is het voor ouders en broers zussen geen fijn leesvoer) Dus ze zitten in een doos en bij overlijden gaat die doos naar een van de vriendinnen om te vernietigen.Net als de computer trouwens. Omdat daar ook dingen op staan die beter niet naar familie kunnen gaan.Alles is netjes beschreven in een codicil bij het testament. Anders komen er problemen van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die van mij liggen ergens te verstoffen...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb dat al met oude agenda's (niets geheim aan dus daar mogen anderen best in kijken), er zijn momenten dat ik blij ben dat ik ze nog heb (naslagwerk) maar er zijn ook momenten dat ik mij afvraag wat mij eigenlijk bezielt al die ruimte ter beschikking te stellen aan het verleden...want zo vaak kijk ik er nou ook weer niet in. Tot nu toe liggen ze, keurig chronologisch, in een doos want dat verhuist makkelijk dus dat is het punt ook niet.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ergens is het ook wel handig als een soort naslagwerk wanneer bepaalde dingen zijn gebeurt. Mijn agenda's / bullet journals bewaar ik ook wel, denk ik :) maar in mijn dagboek staat vooral heel veel (puber)geklaag. ;)

   Verwijderen
 6. Mijn vader heeft, vlak voor zijn dood, als zijn oude dagboeken verbrand. Ik heb gehuild!! Deze dagboeken hadden zoveel inzicht kunnen geven in zijn leven. Mijn moeder had allemaal vakantiedagboeken gemaakt. Deze kon na haar dood (mijn ouders zijn 8 mnd na elkaar overleden) gelukkig dus nog lezen en wat heb ik er van genoten!
  Kortom: als ik jou was, zou ik ze bewaren. Het zijn zulke waardevolle documenten!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...