woensdag 4 november 2020

Zwemles-abonnement: goede keuze gemaakt

 Anderhalf jaar geleden toen Tobias met zwemles begon stonden we voor de keuze welk les-plan we zouden nemen. Ons zwembad biedt verschillende mogelijkheden:


 1. Wekelijks losse lessen betalen
 2. Maandelijks een vast bedrag van rond de 50 euro, zonder einddatum
 3. Maandelijks een vast bedrag van 61 euro, waarbij je na 18 maanden betalen gratis mag doorzwemmen tot je het A, B en C diploma hebt, mits je 80% van de lessen aanwezig bent geweest én na die 18 maanden ook 80% van de lessen blijft volgen - dit noemen ze het ABC plan

Voor Tobias twijfelden we tussen gewoon maandelijks betalen of het ABC plan. Omdat ik zelf niet zo'n ster was met zwemmen en ruim 3 jaar over mijn diploma's heb gedaan, hakten we de knoop door om maandelijks 11 euro extra te betalen, maar dan wel de garantie te hebben dat we maximaal 18 maanden betaalden. We betalen dan dus 180 euro meer, verdeeld over die 18 maanden, maar daarna niets meer, dus uiteindelijk kon het goedkoper uitpakken, dacht we destijds. 

Was dit uiteindelijk een goede keuze? Zeker wel! Tobias zit momenteel in 'badje 4' van de 6 om zijn A diploma te halen. Voorlopig zijn we dus nog niet klaar met de zwemlessen. Voor het A diploma verwacht ik nog wel minstens een half jaar en voor B en C denk ik dat we in totaal ook nog wel een jaartje bezig zullen zijn. 

Hoeveel we uiteindelijk hebben bespaart met deze actie dat zal ik wel laten weten zodra Tobias alle diploma's heeft behaald. 

14 opmerkingen:

 1. Dan kost dat zwem ABC dus 1100 euro. Eigenlijk een koopje hoor, al is het een absurd bedrag!

  Wij hadden de oudste twee tegelijk op les, dan kreeg de tweede 25% korting. Ze waren beide in iets meer dan een jaar klaar met A en toen nog zes weken voor B. Toen zijn ze tot mijn opluchting gestopt.

  Dochter mocht na 1,5 jaar niet door naar het diepe bad, omdat ze niet de power heeft om de overkant te halen. Toen zijn we gestopt want ze was uitgeleerd in het ondiepe bad. Nu weten we dat ze hypermobiliteitssyndroom heeft. We hopen nu dat het revalidatieteam (nog op wachtlijst) een plan bedenkt om haar wel veilig te leren zwemmen.

  Het is zuur van je centjes en je tijd, die zwemles. Maar het is de moeite waard als je kind het kan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vind ik zeker. Ik ben blij dat Tobias zich inmiddels enigszins kan redden, al is hij er natuurlijk nog niet, maar hij is in elk geval niet meer compleet hulpeloos in het water, dat scheelt al enorm vind ik.

   Ik hoop dat jullie ook snel een oplossing vinden voor jullie dochter.

   Verwijderen
 2. Veel kinderen halen hun B diploma snel na het behalen van het A diploma. Een aantal mag direct de volgende keer afzwemmen. C duurt dan weer wat langer.
  Onze zoon had A en B binnen een jaar. Daarna wilde hij niet meer en stopte. Op school kregen ze in de hogere groepen gymles in het zwembad en daar haalde hij alsnog zijn C diploma.
  Dochter heeft wat langer gedaan over A en B. Ik denk 15 maanden. Zij wilde niet meer zwemmen voor C ook niet tijdens de schoollessen. Ook prima.
  De lessen hebben we van mijn ouders gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zwemles is echt een duur grapje. Ik bedacht me laatst dat wij de afgelopen 3 jaar voor onze 3 kinderen ongeveer 4500 euro kwijt zijn geweest...voor alleen a en b diploma's. Een kind met adhd had erg veel moeite om het te halen, wel 2,5 jaar over A gedaan. Wat een geld. haha, maarja nu wel veilig zwemmen :)
  De jongste is nog bezig maar moesten we vooruit betalen, nu ook met garantie binnen 1 jaar A+B.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. B hebben ze erg snel. Mijn dochter zwom binnen 4 weken af voor B. Totaal deed ze exact 12 maanden over A en B samen. Ze had wel al een voorsprong omdat ze vanaf dat ze 2,5 was al elke week via het kinderdagverblijf zwom bij een peuterles. Ze was net een dag 5 en haalde haar B. Toen mocht ze een sport kiezen. Dat werd voetbal. Mijn vraag of ze na de winterstop wilde starten (het was half oktober) was het antwoord nee, je hebt mij beloofd dat ik gelijk op een andere sport mocht. 😂 inmiddels is ze 8 en voetbalt ze nog steeds.

  C heeft ze nooit meer gedaan, advies was om daar nog even mee te wachten ivm het hawr leeftijd. We zijn het zwemmen altijd wel goed bij blijven houden.

  Wij hadden keuze A en B voor 1 prijs, maar de zwemmeester heeft ons toen geadviseerd om het niet te doen. Voor ons pakte dit goed uit.

  Maar als je het bij elkaar opteld is het een hoop geld, maar goed het zijn belangrijke papiertjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier in België bestaat het niet een zwemdiploma. Wij hebben onze kinderen zelf leren zwemmen en later op school werd er wekelijks naar het zwembad gegaan en leerden ze alles wat er te leren valt. Het kost ons hier dus niets. Raar toch hoe het net over de grens kan verschillen. Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier in Groningen hebben we een ABC pakket voor € 916,60 op maandag t/m vrijdag. Als je kiest voor lessen op zaterdag is het pakket 44 euro duurder. Met het zwemlespakket haalt je kind gegarandeerd zijn/haar diploma, ongeacht het aantal lessen. De prijs is inclusief 3x diploma zwemmen. Dit bedrag mag je in 4 opeenvolgende maanden betalen.
  Mijn kleindochter van net 4 gaat het ABC pakket doen. Zolang ze op de wachtlijst staat en zo lang ze bezig is met het ABC pakket, heeft ze op recreatieve uren gratis toegang tot het zwembad.
  Een jaarabonnement voor de recreatieve uren zou zonder zwemlessen €276,25 kosten, en volgens de berekening van het zwembad is een kind gemiddeld 88 lessen van 45 minuten bezig om deze drie diploma's te halen. Dus dan ben je al snel twee jaar bezig.
  Mijn kleindochter begint met 4 jaar, en meestal doen jonge kinderen er langer over dan kinderen die al wat ouder zijn.

  Ik vind het een goede keuze.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij zijn gestart toen hij 4 was. Omdat de zwemschool duur was zijn we even gestopt en naar een andere gegaan. Daar moest hij voor de derde keer badje 2 over doen. In overleg met zwemschool hem over gedaan naar andere school omdat hun techniek niet bij hem paste. In maart weer begonnen, april tot augustus stop door corona. September weer begonnen en nu stopt de zwemschool zelf ivm pensioen van de eigenaar. Dus nu weer naar een andere. Inmiddels is hij 7,5 en nog geen A.
  Hij kan inmiddels wel zonder bandjes zwemmen en zou binnenkort voor A kunnen gaan. Maar nu gaat de nieuwe zwemschool misschien dicht omdat het openbare zwembad waarschijnlijk voor 2 weken de deuren sluit. Zucht. Ach als hij 8 is zal hij toch vast wel zijn A hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop het wel voor je! Het is inderdaad wel een extra gedoe met die tussenpozen door corona. Hier ligt het ook weer twee weken stil, en maar even afwachten of het na die 2 weken wel weer mag.

   Verwijderen
 8. A+B is genoeg voor in een eenvoudig zwembad, niet voor in het luxe zwemparadijs van de gemiddelde CenterParcs, ik heb al diverse kinderen in moeilijkheden zien komen.
  Na het diploma moet je ook heel regelmatig blijven zwemmen.
  In de brugklas gebeuren ook veel bijna ongelukken omdat kinderen het zwemmen verleerd zijn.
  Daarom hebben die van ons na de basis die het ABC is ook nog hun Zwemvaardigheid 1 t/m 3 moeten halen. Zelfs onze dochter was blij met de keuze hiervoor toen ze bij het introductie kamp in de 3e dit jaar iemand uit de sloot heeft gevist die toch met een C-diploma geen 50 meter kon zwemmen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat ik dezelfde keuze als jij zou maken, ook gezien mijn eigen zwemlesgeschiedenis, haha. Hoewel mijn vriend wel een stuk sportiever en motorisch vaardiger is aangelegd. We zullen zien, tegen die tijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het belangrijkste is inderdaad na het behalen van je diploma blijven zwemmen. Dat doen de meeste ouders/kinderen niet en dan bedoel ik niet zwemmen in de vakantie en van glijbanen afgaan. Je zou echt 1 keer per maand moeten gaan zwemmen en dan inderdaad banen trekken, meters maken. Kinderen verleren het namelijk erg snel. Ik stond er van te kijken hoe slecht kinderen eind basisschool zwemmen toen ik een keer met school meeging naar het zwembad. Sommige konden nog amper een baantje zwemmen.
  Ook belangrijk bij zwemles is ga zelf tussen de lessen door eens met kind naar het zwembad en zwem daar samen met hem. Zorg dat hij watervrij word dat scheelt al in he begin een hoop zwemlessen. Laat hem eens tussen je benen doorzwemmen dat is een oefening voor door het gat heen, ga steeds en stukje verder weg staan. Je slaat twee vliegen in 1 klap je hebt samen een leuke tijd met je kind en je helpt hem met zwemlessen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat de keuze goed uitpakte. Wat bijzonder dat het zwembad zoveel vormen aanbiedt. Dat ken ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hier op school sinds dit jaar school zwemmen weer ingevoerd!! Wij betalen 570 voor A&B&C. Eind groep 2 zou A binnen moeten zijn en dan in groep 3 nog B en C. Super fijn dat we dat gesleep zelf nu niet hebben!

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)