donderdag 27 januari 2022

"Even" 466 euro apart zetten

 Gister kregen we een email van Eneco over de stadsverwarmings-tarieven. Doordat de prijs van stadsverwarming gekoppeld zit aan de gasprijzen, gaan de tarieven voor stadsverwarming dit jaar flink stijgen. Dit wilden ze ons graag even laten weten. Daarnaast hadden ze ook nog een geweldig advies voor ons:


"Bereid je alvast voor door wat extra's opzij te zetten".... Iedereen in onze wijk heeft deze mail gekregen, wel allemaal met andere bedragen natuurlijk, maar iedereen moet bijbetalen. Gelukkig hebben wij juist voor dit soort situaties inderdaad wel wat geld opzij gezet in het afgelopen jaar, maar ik vind het echt een zure opmerking voor mensen die dit niet kunnen. Alsof het altijd zo makkelijk is om zomaar even bijna 500 euro opzij te zetten in 2 maanden tijd!


Sander en ik hebben overigens al voorzorgsmaatregelen genomen: we hebben een elektrisch kacheltje gekocht. We hebben namelijk stroom-overschot door onze zonnepanelen, dus dan verwarmen we liever elektrisch dan met de stadsverwarming voorlopig. 

11 opmerkingen:

 1. Hallo Daan, ik heb hier niets ontvangen. Ga je ook bezuinigen op warm water want dat zit ook bij de stadsverwarming. Mijn afrekening komt pas in oktober. Had wel in augustus nieuw contract afgesloten. Groet Lidy

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Lidy, dat kan goed kloppen, het is echt per wijk geregeld, ook omdat de meteropnemer dan eens per (geloof ik) 3 jaar langs kan gaan van deur tot deur om de standen te controleren. Al geloof ik dat ze dat steeds minder doen de laatste tijd. Ik heb de meter-opnemer in elk geval al een flinke tijd niet gezien.

   Warm water besparen vind ik lastiger, ik ben gek op lekker warm douchen en Tobias ook.

   Verwijderen
  2. Er komt hier nooit een meteropnemer. Ik heb geen slimme meter en geef 1x per jaar via de mail de meterstanden door. Is Tobias ziek van de waterpokken en mag hij wel naar school?.Lidy

   Verwijderen
  3. Tobias is alweer anderhalve week "ziek" thuis. Vorige week donderdag en vrijdag was hij echt te ziek om naar school te gaan. Maandag heb ik hem nog even thuisgehouden en wilde hem dinsdag weer naar school brengen, maar had zelf maandagavond een positieve zelftest voor corona. Bleek dus dat Tobias bovenop zijn waterpokken ook corona had. We hebben dus 2 gekke weken achter de rug ;)

   Verwijderen
  4. Beterschap en hou de moed erin. De zon schijnt en alles ziet er gezelliger uit. Groet Lidy

   Verwijderen
 2. Zonder de mensen van te voren te informeren hebben ze in onze woonplaats een hoger bedrag geïncasseerd (in ons geval 90,- meer). Toen hier ophef over bestond is er alsnog een mail uitgegaan. Helaas kregen de meeste mensen een mail die voor iemand anders was bestemd. Lees veel schrijnende berichten van mensen met een laag inkomen die de verhoging niet kunnen betalen en de verwarming niet meer aanzetten en 1 keer in de week douchen om zo kosten te besparen.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja wij douchen ook nog maar 1 x per week. En dan nog op de zuinige manier. Wegens ook energiemaatschappij failliet en nu schrijnend hoog gas tarief. Voor de rest wassen we ons aan de aanrecht met water uit elektrisch boilertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit heel triest om te lezen. Warmte is toch essentieel en geen luxe. Bij ons valt er nog wel wat te winnen door de pubers aan te spreken dat ze korter moeten douchen. Maar er zijn zoveel mensen die al zuinig doen en net rond komen die kunnen die verhogingen er echt niet bij hebben. In ons geval vind ik het ook nog eens schandalig dat de stadsverwarming dus zonder aankondiging een hoger bedrag incasseert. Sommige mensen komen daar echt door in de problemen.
   Ingrid

   Verwijderen
 4. Meer door minder27 januari 2022 om 16:59

  Om je stroom die je over hebt efficiënt in te zetten zouden jullie kunnen overwegen om in plaats van een elektrisch kacheltje wat veel stroom gebruikt te kijken naar een split airco en of infrarood verwarming. Een splitairco verwarmt de ruimte namelijk een stuk voordeliger daar het een soort warmtepomp is. met infrarood verwarming kan je goedkoop een bepaald gebied aanstralen. Ik denk dat dit ook geld gaat schelen als de warmteprijs weer normaliseert.
  Zelf doe ik dat al jaren en zijn mijn maandlasten op dit moment Rond de 10 euro voor stroom en warmte tezamen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is best een flink bedrag inderdaad om in 8 weken apart te zetten....

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)