zaterdag 4 juni 2022

Zelfhulpboeken en zelfliefde

 Vandaag heb ik eens mijn gelezen boeken op Goodreads gecategoriseerd. Wat mij opviel was dat ik heel veel zelfhulpboeken heb gelezen in de loop van de tijd. Om precies te zijn: 68 stuks!! 😱 Doordat ik mezelf altijd anders dan anderen voelde en geen idee had waarom, ging ik elke keer weer op zoek naar mogelijke oorzaken en oplossingen, en die dacht ik dan te vinden in het zoveelste zelfhulpboek. 


Ik las zelfhulpboeken over de meest uiteenlopende onderwerpen: van opruimen (Marie Kondo, huishoudcoach etc) tot opvoeding tot stress reductie tot financieel gezond leven. Er komt vanalles voorbij. Altijd had ik het gevoel dat ik iets miste wat andere mensen wél wisten, en dat ik dan hopelijk de antwoorden in zo'n boek zou vinden. Wat natuurlijk bijna nooit gebeurde, al waren er wel wat uitzonderingen natuurlijk!


Naast al die boeken heb ik ook nog eens allerlei challenges van Pinterest gedaan: de zelfliefde challenge, de ontspan challenge, de dagboek challenge.... Elke keer weer proberen mezelf te verbeteren, te veranderen.... omdat ik voor mijn gevoel altijd maar faalde. Nu weet ik beter: ik heb niet gefaald, mijn hoofd werkt gewoon anders. En dan kan ik wel 100 keer proberen om een rond blokje door een vierkant gat te duwen (metaforisch gezien!) maar een rond blokje blijft een rond blokje, en is net zoveel waard als een vierkant blokje.


Tegelijkertijd denk ik dat ik dankzij deze drive om mezelf te verbeteren wel ben geworden wie ik ben. Ik had al 100 keer het bijltje erbij neer kunnen gooien, maar ben altijd blijven vechten voor mijn "beste leven" en heb in de loop der tijd veel geleerd.  Maar nu wil ik mezelf ook de rust en tijd gunnen om echt van mezelf te gaan houden zoals ik ben zonder strenge eisen om altijd maar beter te worden. Het enige dat ik nu nog wil verbeteren is leren omgaan met mijn diagnose en gaan genieten..... Weet iemand daar een goed zelfhulpboek over?? 😂😂😂 6 opmerkingen:

 1. Ik heb veel gehad aan het liedje van Louise Hay Í'LOVE MYSELF en dan lekker hard meezingen. Het staat op you tube met verschillende versies.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klinkt misschien makkelijk, maar geef je over aan 'wie je bent'. Accepteer het, verdedig het niet, het is geen excuus, maar gewoon 'het is wat het is'. Daarmee kun je het naast je neerleggen en doorgaan met de waan van de dag.

  Voor mij was 'power of now' het beste boek om te stoppen met overmatig denken over alles waarop ik geen invloed heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je de acceptatie in jezelf moet vinden. Boeken kunnen een leidraad geven, maar uiteindelijk moet jij vrede hebben met wie je bent. En je niet te veel aantrekken van wat een ander daar van vindt. Dan ben je anders, so what? Iedereen is anders, dat maakt een maatschappij mooi en divers . Als ik iets heb geleerd is dat echt iedereen iets heeft. Niemand is perfect, want dat bestaat simpelweg niet. Je bent dus goed zoals je bent. Accepteer jezelf met al je bijzonderheden en werk vanuit die bijzonderheden naar je eigen unieke kracht. Want ook die heeft iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je mag super trots op je zelf zijn , hoe je alles doet !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is heel indrukwekkend om te lezen hoe je alles doet en omgaat met je zoektocht! Ik heb nog wel een boekentip, al is het geen zelfhulpboek: Katherine May beschreef hoe zij er na een lange zoektocht achter kwam dat ze autisme had in haar boek "The electricity of every living thing." Het is een ontroerend verslag, helaas niet in het Nederlands vertaald, maar wel hier te bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb bij zelfhulpboeken vaak dat gevoel: 'Jaaa, dit is het helemaal!' Maar dat heb ik vervolgens bij elk boek, ook als ze verschillende dingen zeggen...

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)