zondag 20 november 2016

2017: agenda of bullet journal?

Normaal gesproken begint het rond deze tijd bij mij te kriebelen om een agenda te kopen. Dit jaar is het echter anders. Het is niet dat ik agenda's niet leuk meer vind; ik heb al een paar keer rondgesnuffeld in nieuwe agenda's voor 2017... maar door mijn bullet journal is het eigenlijk erg onnodig geworden om een agenda te kopen!

Mijn agenda van afgelopen jaar ligt de afgelopen maanden ook te verstoffen in de kast. Terwijl ik er de eerste helft van het jaar toch echt heel fanatiek gebruik van heb gemaakt en ook afspraken uit mijn agenda overschreef in mijn bullet journal. Maar toen ik eenmaal begon met een 'future log', oftewel: een aantal speciale bladzijdes waar ik afspraken op kan bijhouden voor in de toekomst, gebruik ik mijn agenda minder en minder....

Nu vraag ik me dus af of ik er voor volgend jaar nog wel eentje moet aanschaffen. De afgelopen maanden ben ik geen enkele (belangrijke) afspraak vergeten, dus blijkbaar red ik het prima zonder!

Ik denk dus dat ik maar ga kijken waar het schip strandt. Als na een paar maanden blijkt dat ik mijn agenda tóch mis, dan kan ik ook altijd nog tegen die tijd een goedkope agenda halen bij de Action...

Hebben jullie al een agenda voor 2017?

14 opmerkingen:

 1. Ik heb al een agenda voor 2017 gekocht, maar ben vandaag ook toch maar voorzichtig begonnen aan een bullet journal. Al weet ik nog niet echt hoe het moet. Heb je misschien nog tips?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je ook wilt gaan bullet journallen! Zelf zou ik aanraden om te beginnen met de basis: Ryder Carol is degene die het systeem heeft verzonnen en hij heeft een heel duidelijk filmpje op Youtube gezet waarin de basis staat uitgelegd. Als je dat systeem eenmaal doorhebt kun je wat gaan varieren, dingen toevoegen of weglaten, enzovoort. Maar dan heb je wel alvast een basis gelegd :)

   Verwijderen
 2. Zelf gebruik ik al jaren geen papieren agenda meer. Een elektronische agenda op smartphone, tablet en laptop, gecombineerd met Evernote. Dat werkt voor mij het beste.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier een gezamenlijke agenda op de telefoon. Zo zien we ook elkaars afspraken. Samantha

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik hou het gewoon bij een kleine agenda die in mijn tas past, al jaren dezelfde, dun met spiraal en kost 2 euro.
  Ik heb geen abonnement op mobiel en kan dus niet altijd inloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb besloten om geen nieuwe agenda te kopen. Ik gebruik steeds vaker de digitale agenda op mijn mobiel. Deze is gedeeld met mijn man en hierdoor kunnen we elkaars afspraken inzien. Ik moest er erg aan wennen nu kan ik zeggen dat het mij zeer goed bevalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben nog een beetje zoekende. Bullet journalling vind ik leuk, maar een agenda is ook altijd handig. Ik denk er nog even over na. Deel vooral je ervaringen, dat helpt beslist.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zit net je tip te bekijken op YouTube, ik denk dat ik om ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Vooralsnog een bullet journal, ben daar sinds november mee begonnen en dat bevalt prima. Afgelopen zomer had ik geen agenda gekocht, ik gebruikte hem nauwelijks. Ik zat nog in de 'schooljaar' agenda's, dus had nu sowieso geen agenda gekocht. Eerst maar eens een poos bujo gebruiken. Vooralsnog bevalt het wel dat ik gewoon alles kan noteren / bijhouden wat ik wil, zonder dat ik 100 briefjes / overzichten in excel heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een paar vragen. Ik vind het erg interessant, maar kan me niet voorstellen hoe je een bulletjournal kan gebruiken als agenda. Kun je daar iets meer over vertellen?
  En ik vraag me af hoe vaak je dan een nieuwe journal moet kopen. Ook elk jaar, net als agenda?
  Ik heb net een nieuwe agenda gekocht, zelfde soort als dit jaar. Hij bevalt goed. Achterin heel heel veel ruimte voor extra aantekeningen, en daar heb ik dus ook heel wat lijstjes/tel nrs/aantekeningen. Heel fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zo vrij om ook alvast wat te beantwoorden ;)

   Hoe vaak je een nieuwe BuJo moet kopen, ligt aan een aantal zaken. Hoeveel schrijf je erin? En welk formaat BuJo heb je? Ik heb er 2. Een A4-BuJo voor mijn werk en studie. En een A5-BuJo voor privé. Mijn grote BuJo plan ik alles in, welke afspraken heb ik, wat moet ik allemaal doen. Ik schrijf daarin ook mijn lesplanningen, welke leerlingen toetsen in moeten halen, hun bepaalde cijfers, gesprekken met mentorleerlingen. Echt alles. Maar omdat ie zo groot is, gaat ie ook makkelijk een jaar mee.
   Mijn privéBuJo gebruik ik vooral voor overzichtjes. Wat zijn onze spaardoelen? Klusplannen voor in huis. De menuplanning. Schoonmaakplanning. Die BuJo gaat nu al een jaar mee en is pas half vol. Maar dat komt doordat ik daar maar heel weinig dagelijkse planningen in schrijf.

   Ik heb overigens 2 BuJo's, omdat ik liever niet wilde dat mijn leerlingen toevallig mijn financiën zien (die ik dus ook bijhoud in mijn BuJo), daarom heb ik voor dergelijke privézaken een aparte BuJo gemaakt.

   Hoe je een agendafunctie maakt, daar heb je heel veel ideeën voor. Misschien heb je iets aan mijn Pinterestboard. Laat je niet afschrikken door de prachtige pagina's die je daar ziet. Het gaat uiteindelijk om het praktisch nut en niet om hoe mooi je getekend hebt. https://nl.pinterest.com/simplylykke/bullet-journaling/

   Mijn planning is als volgt.
   Aan het begin van de BuJo heb ik een aantal bladzijden vrijgemaakt voor een jaarplanner. 3 maanden op de linkerpagina. En de rechterpagina is blanco (voor allerlei notities, aanvullingen op de afspraken links, als 'braindump'). Dus in totaal 8 pagina's op die manier, zodat ik een jaar in het voren kan plannen. Hierin schrijf ik alle afspraken die ik op de lange termijn al weet (optreden X, uitje Y, aparte werkdag Z, Verjaardag A, etc. etc.).
   Aan het begin van de maand maak ik vervolgens een maandplanner. Die ziet er bijvoorbeeld zo uit: https://nl.pinterest.com/pin/40462096631728312/ Al mijn eerder genoteerde afspraken neem ik hierin over. En aan de rechterkant is altijd een ruime kolom vrij voor mijn to-do lijst. Uit de vorige maand neem ik de to-do items over waar ik niet aan toe ben gekomen en ik vul de lijst aan, met wat ik die maand moet doen.
   En gebaseerd op die maandkalender, maak ik dan elke dag mijn daily met daarin alles.

   Het is een beetje spelen. Ik heb veel voorbeelden verzameld dus, die hebben mij wel geholpen om te ontdekken wat prettig werkt en wat niet. Begin gewoon bij de basis en als je dat door hebt kan je gaan variëren.
   Ik heb eerst de BuJo gewoon naast mijn agenda gebruikt, totdat die agenda dus op een gegeven moment niet meer gebruikt werd. Nu gebruik ik alleen nog maar mijn BuJo en voor mij is dat meer dan voldoende.

   Als je benieuwd bent, zou ik gewoon eens een schriftje kopen en het gaan uitproberen. Je hebt prachtige BuJo-boekjes (mijne is van Leuchtturm <3) maar een gewoon schrift werkt net zo goed, zeker als je niet zeker bent of het iets voor jou is. Dan spoel je geen 15 euro door de wc, want dat kosten die boekjes al snel.

   Veel plezier als je het gaat proberen in ieder geval. Voor mij was het echt een uitkomst. Ik vind het heel fijn dat ik zo'n enorm flexibele agenda heb gekregen, met ruimte voor al mijn hersenspinsels en eeuwige lijstjes. En daarnaast vind ik het heel leuk om lekker creatief bezig te zijn met kleurtjes en pennetjes en die pagina's een beetje leuk in te richten. Dat is voor mij pure ontspanning :)

   Verwijderen
  2. Bedankt @Lykke, heel leuk om te lezen. Handig ook die links erbij. Nu heb ik een beetje een beeld. Ik heb zelf een agenda met achterin heeeeel veel lege pagina's. Hierin staan bij mij ook veel lijstjes, adressen, afspraken voor volgend jaar (nwe agenda), etc.
   maar voor werk en prive maak ik ernaast nog veel lijstjes. Houd van afvinken, zeg maar. Dus ik vroeg me af of het iets voor mij zou zijn. Ik ga het overwegen om eens te proberen in een schriftje.
   Wat is het verschil tussen een duur boekje en een leeg schrift? Bepaalde handigheidjes die je dan mist?

   Verwijderen
 10. Ik heb er ook nog geen één... ik maak tegenwoordig gewoon lijstjes en zet afspraken in mijn telefoon, daardoor is mijn agenda eigenlijk sinds de zomer ofzo al niet meer uit de lade geweest... Zonder agenda lijkt me heel raar, maar als het niet nodig is, dan kan ik me die kosten idd wel besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja :) in mn bujo alleen todolijstjes etc, geen agenda. geen tijd (en geen creativiteit) om een complete agenda na te maken ;) al genoeg te doen.. ;)
  afspraken in telefoon werkt voor mij niet, omdat ik meerdere afspraken tegelijk heb (1 tot 4 opvangkindjes op verschillende tijden, maar ook schoolzwemmen, logopedie etc onder werktijd.. en mis t overzicht ) dus hou t bij een fijne agenda, piens planner. werkt perfect voor mij :)
  maar wat fijn dat j edaarin je creativiteit kwijt kan!! en als t voor jou goed werkt is t super!! :D

  BeantwoordenVerwijderen

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...