zondag 12 maart 2023

Meer rust en minder stress - een update

Deze week is de 5e bijeenkomst van mijn cursus "meer rust, minder stress bij autisme". Na deze bijeenkomst zijn we alweer op de helft! Voor mijn gevoel gaat deze cursus zoveel sneller voorbij dan de cursus psycho-educatie!


Kennismaking

De eerste keer was een kennismakingsbijeenkomst. Ik was er dit keer wat beter op voorbereid dan bij psycho educatie. Ik ben altijd iemand die echt voor de informatie komt en niet persé een hele bijeenkomst alleen maar hoeft te horen wie iedereen is, maargoed, het zij zo... 

Volgens het boekje...

De rest van de cursus behandelen we elke week 1 hoofdstuk uit het boek Meer rust en minder stress bij autisme . In principe krijgen we bij de cursus kopietjes, maar ik heb het boek zelf al aangeschaft, dus ik werk gewoon uit het boek en maak zelf ook extra de opdrachten uit het boek - dit is niet verplicht vanuit mijn hulpverlener, maar het helpt mij om door de week heen actiever te zijn met de stof uit het boek. 

Stress-signalen

De tweede en derde bijeenkomst ging over stress-signalen. Hoe herken je nou dat je stress hebt? We kregen de opdracht om een app te installeren, namelijk Dailyo. Via deze app mogen we nu onze stress-signalen bijhouden. De app geeft dan op een gegeven moment zelf aan welke stress-signalen het vaakst voorkomen. Zo kun je het patroon steeds beter gaan herkennen. 

Stressbronnen

In de daarop volgende bijeenkomst ging het over stress-bronnen. Welke dingen veroorzaken precies stress? Bij autisme horen een aantal specifieke stressbronnen waar je meer of vaker last van hebt, door een andere prikkelverwerking. Deze stressbronnen kunnen we ook weer gaan bijhouden via Dailyo. 

Structuur

Deze week gaat het dan over structuur. Dit is één van de oplossingen om meer rust en minder stress te ervaren: door middel van structuur. Wie langer hier meeleest weet hoeveel ik van structuur hou 😂 Lijstjes bijhouden, dingen plannen... Heerlijk! Dit hoofdstuk is dus ook zeker geen straf om door te werken en ik heb meteen mijn agenda lekker versierd met verschillende kleurcoderingen. Hier kan ik me heerlijk in onderdompelen 😄


Aan het einde van de cursus zal ik nog een tweede deel schrijven over hoe de rest van de cursus is gegaan en of ik er veel aan heb gehad. 

1 opmerking:

Alleen aardige, opbouwende, positieve reacties zullen worden geplaatst. Over niet geplaatste reacties wordt niet gecorrespondeerd ;)